Syödään yhdessä: kokataan, sormiruokaillaan ja syödään perheenä!

Esimerkin voima on yksi paras tapa saada nirso lapsi syömään.

Hämmästyttävän moni perhe ei syö yhdessä. Kun eteesi tulee lapsi, joka syö huonosti, kannattaa ensimmäisenä ohjata perhe syömään ainakin yksi kunnon ruoka yhdessä.

Perheruokailuun annan seuraavat ohjeet (SOS-Feeding kurssin mukaan):

 1. Ruoat tuodaan kattiloissa keskelle pöytää
 2. Jokaiselle oma lautanen ja mahdollisesti nirsolle lapselle ekstra sivulautanen (kohta näet miksi).
 3. Jokainen ottaa omalla vuorollaan ruokaa lautaselle ottimilla mahdollisimma itsenäisesti. Jos nirso lapsi vastustelee kovasti, hän voi ottaa sen ns. sivulautaselle, jotta sitä ei tarvitse laittaa omalle lautaselle.
 4. Aloitetaan syöminen, perhe ei kommentoi lapsen syömistä mitenkään.
 5. Aikuiset kommentoivat omaa syömistään todella paljon. He kuvailevat sitä mitä näkevät lautasellaan ja miltä ruoat maistuvat.

Jos lapsi on päiväkodissa, voit antaa myös sinne samanlaiset ohjeet.

Sormiruokailua ja yhdessä kokkaamista (eli ruualla saa ja pitää leikkiä)

Se on itseasiassa todella sallittavaa ja yksi parhaista tavoista tukea erityisesti pienempien lasten siirtymistä kiinteisiin ruokiin.

Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että lapsi syö itse. Sen sijaan, että lapselle syötetään lusikalla soseita, lapselle tarjotaan ruokia joihin hän osaa itse tarttua ja joita hän pystyy viemään itse suuhunsa.

Sormiruokailua voi tehdä isompienkin lasten kanssa. Silloin sormiruokailun voi aloittaa niin, että ottaa lapsen mukaan kokkailuhetkeen, jolloin jo kokkaillessa lapsi pääsee käsittelemään käsin erilaisia ruoan koostumuksia. Todennäköisesti hän haluaa maistaa myös lopputulosta!

Sormiruokailun edellytykset ja turvallisuustekijät

 • Kyky istua syöttötuolissa, jotta lapsella on selkä suorassa ja pää selän jatkeena. Tällöin ei ole pelkoa siitä, että ruoka valahtaa kurkkuun (sitterissä tämä ongelma on).
 • Lapsi tulee kakomaan aluksi paljonkin. Vanhemman pitää osata pysyä rauhallisena eikä työntää sormia kurkkuun, koska ruoka voi tunkeutua pidemmälle tätä kautta.
 • Sormiruokailu tapahtuu aina valvottuna.
 • Pienelle lapselle ei tarjota ruokia joita hän ei pysty vielä käsittelemään esim. pähkinät, kirsikkatomaatit, viinirypäleet, kivelliset hedelmät, ruodollinen kala, sitkeä liha, pienet kovat ruoat. Viinirypäleistä ja kirsikkatomaateista voi irrota ohuet kuoret ja nämä voivat mennä helposti kurkkuun. Erittäin vaarallista!
 • Vanhempien pitää kestää sotkua.

Sormiruokailun hyviä puolia

 • Sormiruokailun kautta lapsi saa omaehtoisesti tutustua ruokaan omassa vauhdissaan.
 • Lapsi saa paljon kokemksia ruoasta: haju, tunto… Erityisesti nirsoilla lapsilla joskus jopa ruoan katsominen voi inhottaa. Sormiruokailu siedättää käsiä erilaisille tuntoaistimuksille. Käsien ja suun tuntokeskukset ovat aivoissa ihan vierekkäin. Kun kädet siedättyvät, siedättyy myös suu.

Sormiruokailun huonot puolet

 • Sormiruokailun avulla syödessä aluksi ruoan energiamäärät ovat hyvin pienet.
 • Jotkut perheet suhtautuvat asiaan hyvin mustavalkoisesti. Itse kannustan ns. sekasyöntiin eli että välillä itse lusikalla, välillä vanhemmat lusikoi sosetta, välillä sormiruokaillaan.

Lähteitä ja lisäluettavaa

Sormiruokailuohje neuvolaan, Helsingin kaupunki 2017

www.simppelisormiruokakeittio.com

https://neuvokasperhe.fi/leivotaan-yhdessa/

 

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *