Fyysinen osa-alue: Imutaskut

 • Imutaskuilla, eli syvällä rasvakudoksella kummaalakin puolella kasvoja, on merkittävä rooli pienen vauvan imuvoimassa. Ne kehittyvät viimeisien raskausviikkojen aikana ja jos vauva syntyy keskosena, ne eivät ole muodostuneet. Tämä voi aiheuttaa vaikeuksia vauvalle imeä rintaa, koska vauva ei saa käytettyä rasvakudosta hyväkseen alipaineen synnytttämiseksi. Ne ovat siis hyvä ja normaali asia vauvan synnyttyä.
Tässä näkyy oikein herkulliset, isot imutaskut vauvalla. Näillä on hyvä ruokailla.
 • Imutaskujen pitäisi lähteä pienenemään n. 4 kuukauden iässä, kun lapsi ryhtyy siirtymäään kiinteisiin ruokiin. Imutaskuja ei ole siis sinulla itselläsi, jos kokeilet omia poskiasi.
 • Joskus imutaskut eivät häviä. Silloin tullaan ongelmiin: Lapsi ei saa käyttöönsä poskilihasta ja näin ollen pysty työntämään huuliota eteenpäin, koska rasvakudos estää sen. Lapsi ei pääse harjoittelemaan leuan ja huulion eriytymistä kunnolla.
 • Imutaskuista ei ole olemassa mitään virallista tutkimusta. Oma kokemukseni on kuitenkin, että kun niiistä päästään eroon hieronnan avulla, on lapsella parempi mahdollisuus käyttää lihaksistoaan ja erityisesti huuliotaan.

Miten tunnistat

 • Ensimmäinen havainto on, että lapsen posket ovat kovin pulleat ja pyöreät, vaikka lapsi itsessään on hoikka. Posket näyttävät siltä että “mummojen tekisi mieli nipistää niitä” 🙂
 • Imutaskut tunnistaa helposti tunnustelemalla, vaikka sitä ehkä epäiletkin.  Jos otat pinsettiotteen poskesta niin, että viet etusormen posken sisälle (ikenen ja posken väliin) ja nipistät peukalolla etusormea ulkopuolelta, poski tuntuu oudolta, jäykältä ja paksulta. Peukalon ja etusormen väliin tuntuu jäävän kuin paksu pallero. Jos poski tuntuu löysältä, eikä siinä ole kovaa keskellä olevaa n. 1cm x 1cm kovaa, selkeärajaista kohtaa, ei poskessa ole imutaskua.
Kuvassa näkyy asiakkaani, 4 v normaalisti kehittynyt tyttö jolla oli huomattavan epäselvä puhe. Huomaa kuinka posket ovat hamsterimaiset, todella pyöreät ja pulleat. Sisältä löytyivät imutaskut.

Miten hoidetaan?

 • Imutaskut hoituvat hieromalla. Tyyli on vapaa. Poskia voi hieroa päältä ja myös venyttää eteenpäin. Voit esimerkiksi käyttää Beckman hierontaa poskille, kuten tässä alapuolella tehdään (Huomaa että tälle lapselle ei tässä hierontaa tehdä imutaskujen takia, mutta tässä näkyy tekniikka jolla poskea voi venyttää. Tätä venytystä olen tehnyt itse omille imutaskuasiakkailleni, ja se on auttanut hyvin. )
 • Venyttelyä tulisi tehdä 5x vko, n. 3-5 venytystä/puoli/pvä

 

 • Poskilihaksen saaminen aktiivisieen liikkeeseen kuten pillillä imeminen töröhuulilla ja lommoposkilla sekä puhaltaminen pitkillä poskilla ja töröhuulilla aktivoivat posken lihaksia ja häivyttävät rasvamassaa.
 • Jos mietit mihin rasva häviää, niin se lähtee aineenvaihdunnan mukana vähitellen vartalon omaan kiertoon.
Tässä äskeinen asiakkaani 4 kuukauden terapian jälkeen. Huomaa, että kasvot eivät enää roiku alhaalla, vaan lapselle on kehittynyt kunnoliset poskipäät. Imutasku on häipynyt. Puheesta tässä vaiheessa uupui enää /s/ ja /r/

Luettavaa

https://en.wikipedia.org/wiki/Buccal_fat_pad

https://www.kidsinthehouse.com/blogs/diane-bahr/mouth-development-from-high-narrow-palate-to-buccal-tongue-tie-issues

Kurssitehtävä (pohdi keskusteluosioon):

 • Laita hanskat käteen ja kokeile kaikilta asiakkailtasi, kavereiltasi ja perheenjäseniltäsi posket. Jos lähipiirissäsi on alle 1 vuotias vauva joka on syntynyt täysiaikaisena, sinulla on mahtava tilaisuus kokeilla poskia! Näissä pitäisi tuntuakin vielä imutaskut (ei ole siis epänormaalia!!!!). Vain kokeilemalla poskia hoksaat kun eteen tulee imutaskut.
 • Tule tänne kertomaan millaisia havaintoja teit.

2 thoughts to “Fyysinen osa-alue: Imutaskut

 • emma.savolainen

  Mielenkiintoinen aihe. Oletko törmännyt tutkimustietoon siitä, miten pitkä imetys taapero- tai leikki-ikään saakka vaikuttaa näihin imutaskuihin? Pitääkö imetyksen jatkuminen yllä imutaskuja? Olen kuitenkin lukenut paljon imetyksen positiivisista vaikutuksista myös suun motoriikkaan.

  Vastaa
 • Katja Koski

  Ei varmaan pidä yllä imutaskuja, koska ajattelisin että pureskelun alkaminen ja masseterlihaksen käyttö alkaa hävittämään taskuja. Tutkimusta tästä ei ole, mutta paljon kliinisiä havaintoja että auttaa et ne hierotaan pois. 🙂

  Vastaa

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *