Katseen siirtäminen

 • Katseen siirto esineestä keskustelukumppaniin on ELINTÄRKEÄ taito kommunikoinnille, sillä se tarjoaa erityisesti emotionaalisesti tärkeää tietoa keskustelusta. Katseen avulla opimme myös erilaisia taitoja, joten kasvoihin katsomisen taito edistää kykyä ymmärtää miten puhe syntyy ja miten puheliikkeitä tehdään.
 • Katsekontakti lisää jopa oksitosiinia, joka on mielihyvä hormoni ja auttaa ihmisiä pitämään toisistaan (https://www.nature.com/articles/tp2014146)
 • Puhumisen opettelussa on todella tärkeää, että lapsi katsoo sinua kasvoihin, jotta hän näkee miten sinä liikutat suutasi ja hänelle tulee syy-seuraus yhteys puheen ja kasvojen liikuttelun välille. Katsekontakti nimittäin lisää jäljittelyä (https://royalsocietypublishing.org/doi/abs/10.1098/rsbl.2010.0279)

Ohjeita katsekontaktin synnyttämiseen

 • Etsi paikka missä lapsi synnyttää katsekontaktin parhaiten
 • Näkörajoitteiset lapset tarvitsevat lähikontaktin 15-20 cm
 • Joskus katsekontakti löytyy paljon kauempaa! Minulla oli eräs asiakas, joka löysi kasvoni vain n. 2 m päästä. Sen jälkeen pystyin siirtymään hänen lähelleen, ja ylläpitämään katsekontaktia.
 • Lapsen alapuolelle asettautuminen tukee usein katsekontaktia.
 • Muista että voit joutua tekemään satoja toistoa ennekuin lapsi alkaa katsomaan sinua. Helppo harjoitus onkin lähiympäristöön annettavaksi: “kaikki katseen kautta”. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki esineet mitä lapsi haluaa annetaan vain katsekontaktin kautta, kuten alapuolella näkyvässä Emman ja äidin harjoitusvideossa tapahtuu.

Katso kun asiakkaani Emma äitinsä kanssa harjoittelee katseensiirtoa

Äidille on annettu seuraava ohjeistus:

 1. Tarjoa jotakin mukavaa tekemistä lapset eteen, älä anna ottaa käteen
 2. Siirrä hitaasti esine omien kasvojen eteen
 3. Pyri katsekontaktiin
 4. Anna esine vasta kun katsekontakti on syntynyt
 5. Kiitä lasta iloisella äänensävyllä “sä katoit silmiin”

Emma tammikuussa 2017

Emma noin puolisen vuotta myöhemmin – huomaa suora katsekontakti, ja muutenkin parantunut kontakti aikuiseen.

Seuraavassa videossa näkyy myös toinen tapa hakea katsekontaktia

Lisää luettavaa ja lähteitä

https://academic.oup.com/scan/article/1/2/87/2362724

https://academic.oup.com/scan/article/6/4/486/1649582

https://www.cambridge.org/core/journals/development-and-psychopathology/article/role-of-eye-contact-in-goal-detection-evidence-from-normal-infants-and-children-with-autism-or-mental-handicap/417F2926D917F0B62C3733AFABEED1E7

 

Kurssitehtävä (pohdi keskusteluosioon):

 • Jos asiakkaanasi on lapsi, joka tarvitsee katseen siirron harjoittelua, tee tätä ensi kerralla terapiassa ja kuvaa itseäsi
 • Katso video, mikä auttoi lasta käyttämään katsettaan paremmin? Ohjaa tämä toimintatapa asiakkaasi ympäristöön perheelle tai päiväkotiin/kouluun.

2 thoughts to “Katseen siirtäminen

 • petra.laurema

  Asettuminen lapsen alapuolelle toimii usein. Se on ollut myös helppo mallittaa ja ohjeistaa lähi-ihmisille. Ei-kielelliset suulliset äänet ja leikit toimivat myös: hyminät, maiskutukset, pärinät, laksutukset yms.

  Vastaa
 • Saara.tillander

  Tuo riittävä etäisyys lapsen ja terapeutin välillä on useamman asiakkaan kohdalla helpottanut katseen siirtoa.

  Vastaa

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *