This content is protected, please login and enroll course to view this content!

3 thoughts to “Fyysinen osa-alue: Korkea, kapea kitalaki – ja mitä puheterapeutti voi tehdä

 • emma.savolainen

  Oma lapseni on hengittänyt pääosin suun kautta n. 2-vuotiaasta asti (nyt lähes 6-vuotias). Hänellä on ollut tosi paljon flunssia eli nenä tukossa ja korvatulehduksia, mutta nyt (kiitos koronaeristyksen) ollut terveenä viimeiset puoli vuotta. Pystyy hengittämään pyydettäessä nenän kautta mutta tottumuksesta (?) hengittää usein suun kautta, jolloin suu tietysti auki. Tämä on harmillinen kehä, sillä tosiaan jos kitalaki nousee, nenän kautta hengittäminen ahtautuu entisestään. Mielestäni hänen kitalakensa näytti korkeahkolta, mutta ihan yhtä korkealta näytti pikkusiskonsa kitalaki, joka hengittää nenän kautta. Tuo kitalaen levittäjä olikin minulle uusi tuttavuus! Face formerista olen lukenut myös, että olisi hyödyksi nenähengityksen ja suun + nielun alueen lihasten vahvistamisessa, mutta se ei kai suoraan levitä kitalakea.

  Vastaa
  • Katja Koski

   Faceformer ei levitä kitalakea enkä usko että edes se et se ohjaa kieltä oikeeseen asentoon levittäs kitalakea jos se on jo mennyt kapeaksi.

   Vastaa
 • carita.kulmala

  Tämä olikin erityisen ajankohtainen osio itselleni . Tekstisi auttoi paljon selkiyttämään ja kokoamaan asiaa, kiitos!
  Minulle tuli nimittäin nyt eteeni ensimmäistä kertaa asiakas (reilu 3v), jolla alunperin epäiltiin kireää kielijännettä. Knk-lääkäri totesi, ettei kiristävää jännettä näy, mutta korkea ja kapea kitalaki on. Lääkäri kuitenkin lähetti lapsen vielä minulle arvioon. Myöskään minä en havainnut kielijänteessä kiristystä, kielen kärki yltää hammasvallillekin mukavasti.

  Kuitenkin sekä vanhemmat että lääkäri olivat suun rakenteen lisäksi melko huolissaan kielen kärjen liikkeiden sekä kielenkärkiäänteiden tuottamisen vaikeudesta. Tässä oli äidin mukaan tapahtunut muutosta, puhe on nyt hieman sössöttävämpää kuin aiemmin heidän mielestään? Minä koin kuitenkin saavani lapsen puheesta selvää ilman sen suurempia haasteita. Lapsen on vielä haastavaa hahmottaa tahdonalaisesti kielen kärjen liikkeitä, eivätkä kielen ja leuan liikkeet ole vielä eriytyneet. Kyseessä on kuitenkin vielä pieni lapsi, joten en kokenut vielä suurta hätää asiassa? Annoin kotiin joitakin eriyttämistä sekä kielen liikkeiden hahmottamista tukevia harjoitteita kesäksi. Sovimme myös jo seurannasta, ja minä lupasin perehtyä asiaan vielä tarkemmin.
  Tämän tekstin myötä voinkin sitten vielä tuplavarmistaa vanhemmilta joitakin asioita sekä tarkastella, onko hammaslääkärikäynneillä vielä huomioitu asiaa.

  Vastaa

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *