Terapeuttisen tavoitteenasettelun ABC

1. Oppitunti – Osio 5: Spiral lautapeli

Spiral lautapeli

Tavoitteenasetteluun on olemassa myös SPRIAL -lautapeli joka on kehitetty juuri terapiatavoitekeskustelua varten. Se on ilmainen ja printattavissa kuntoutussäätiön sivustolta.

Olen itse vielä vasta tutustumisvaiheessa SPRIAL lautapelin käyttöön, mutta ottaisin mielelläni palautetta vastaan jos sinä olet käyttänyt tätä mielenkiintoista menetelmää asetella tavoitteita.

Tutustu siihen tästä linkistä:

http://hankkeet.kuntoutussaatio.fi/spiral/tutustu-spiraliin/

9 kommenttia artikkeliin ”1. Oppitunti – Osio 5: Spiral lautapeli”

 1. Kokeilin Spiral-peliä pienen koululaisen kanssa. Pelattiin peliä kahdestaan. Kysymykset olivat osin ainakin tälle lapselle aika haasteellisia, ei oikein osannut vastata niihin. Lisäksi ei osannut vielä täyttää kaavaketta, vaan tarvitsi jatkuvaa ohjausta tähän. Ehkä pelaaminen olisi sujunut paremmin, jos vanhempi olisi ollut paikalla ja enemmän olisi sitä kautta tullut keskustelua. Tämän lapsen kohdalla ei saatu Spiral-pelin avulla oikein selkeitä tavoitteita esille eikä hän itse osannut oikein nimetä omia toiveitaan ja tavoitteita. Mutta tälle lapselle on onneksi tehty tavoitteet jo aikaisemmin yhdessä vanhempien kanssa.

  Vastaa
  • Moi Virpi! Mielenkiintoinen kokeilu siis. Mulla on aloittamassa tässä keväällä yksi lapsi jolle kanssa ajattelin kokeilla Spiralia. Katsotaan mitä siitä syntyy.
   T. Katja

   Vastaa
 2. Olen tutustunut sen verran että printtasin pelin ja silmäilin kysymyksiä. Ainakin ensinäkemältä tuli fiilis että on liian vaikea lapselle, jonka kanssa ajattelin kokeilla. Jokohan Katja sä kokeilit?

  Vastaa
  • En vielä ehtinyt kokeilla. Printtasin myös ja totesin, että ainakaan sen kanssa jota ajattelin, ei voi kokeilla koska on liian vaikea hänelle.

   Vastaa
 3. Silmäilin lapsille suunnattuja kysymyksiä (kielelliset vaikeudet). Tuli ensivaikutelmana mieleen, että ovat vaativia lapsille, joilla on kielellisiä vaikeuksia – toki riippuu lapsen iästä. Ajattelin kokeilla kysymyksiä omille alakoulussa oleville lapsilleni (pian 11 ja 9 v.), joilla ei ole kielellisiä pulmia – mielenkiintoista on kuulla, miten yleisopetuksessa olevat ns. normilapset kysymyksistä suoriutuisivat…

  Vastaa
 4. En ole käyttänyt SPIRALia varsinaisena lautapelinä, vaan hyödyntänyt sen kysymyksiä vanhempien haastattelussa. Kyseessä oli täysin uusi perhe ja vanhemmat eksyvät helposti keskustelun aiheesta. Tämän avulla sai melko hyvin pysyttyä asiassa ja käytyä tärkeitä juttuja lapsesta läpi. Kysymykset itsessään vaikuttavat melko vaikeilta lapselle itselleen esitettäviksi, ainakin alle kouluikäisille.

  Vastaa
 5. Olen kokeillut nyt kolmen lapsen kanssa Spiral-peliä! Peli vaati kaikilla kaksi terapiakertaa, jotta ehdimme käydä kaikki kohdat läpi. Jatkossa ajattelin nopeuttaa asiaa rajaamalla joitakin kysymyksiä pois. Kaksi lasta yllätti upeasti osaamalla analysoida hienosti arjen vaikeuksiaan kielihäiriöstä huolimatta ja pelin aikana kävimme mielenkiintoisia keskusteluja. Seuraavaksi olisi tarkoitus vielä palata näiden lasten kanssa pelin “tuloksiin” ja etsiä yhdessä tavoitteet.
  Prosessi on siis hitaanpuoleinen ja samaan ongelmaan törmää kyllä muutenkin, tavoitekeskustelut perheiden kanssa vievät hurjasti aikaa ja usein gassien muotoilu jää jälkeenpäin tehtäväksi terapeutin kotityöksi.

  Vastaa
 6. Minäkin olen tähän mennessä hyödyntänyt kysymyksiä haastatellessani vanhempia. Kysymysten avulla olen päässyt tai ainakin pyrkinyt auttamaan vanhempia löytämään ne tärkeät asiat, joihin toivottaisiin muutosta eli orientoitumaan tavoitteiden asetteluun. Paljon on mietityttänyt se, miten tasapainoilla ajankäytön kanssa ja samalla kuitenkin onnistua osallistamaan kuntoutujaa ja perhettä hyvällä tavalla (vrt. edellinen kommentti terapeutin kotityöstä).

  Vastaa

Jätä kommentti