Tutkimus: Miten kielijänteen leikkaus vaikuttaa epäselvään puheeseen?

Olen pyrkinyt tasaisesti keräämään kielijänteeseen liittyviä tutkimuksia. Näitä tutkimuksia löytyy esimerkiksi SpeechBite – verkkosivuilta joka on tarkoitettu erilaisten hoitomenelmien tietopankiksi puheterapeuteille.

Sieltä löytyikin mielenkiintoinen artikkeli liittyen kielijänteeseen ja artikulaatiovirheiden korjaantumiseen: Effectiveness of tongue‐tie division for speech disorder in children (Yasuo Ito, Toshimitsu Shimizu, Tomomi Nakamura, Chie Takatama, Pediatrics International 2015 57(2): 222-226)

Tutkimuksessa tarkasteltiin kielijänneleikkauksen vaikutusta artikulaatiopulmiin. Lapsille tehtiin artikuaatiotesti kuukauden, 3-4 kuukautta ja 1-2 vuotta kielijänneoperaation jälkeen. Tutkimusjoukko oli hyvin pieni, vain 5 kappaletta joten tuloksia ei sinänsä voi pitää kovin yleistettävänä. Mielenkiintoisena kyllä.

Äänteiden puuttuminen ja korvautuminen korjaantui kielijänneoperaation seurauksena nopeasti, äännemuuntumat säilyivät

Tutkimusjoukolla oli yhteensä 19 äänteiden korvautumista puheessaan. Näistä äänteiden korvautumisista vain yksi oli jäljellä vuoden jälkeen leikkauksesta. Äännemuuntumat kuitenkin säilyivät eivätkä juurikaan korvautuneet kielijänneoperaation tuloksena.

Kannusta lasta korvaamaan tai jättämään äänne kokonaan pois

Tutkimusjoukko tässä oli hyvin pieni, jolloin tutkimustulokset ovat parhaimmillaankin suuntaa-antavia. Omaan mieleeni jäi se, että on hyvä mielummin kannustaa lasta siis korvaamaan äänne toisella kuin tekemään joku “oma variaatio” äänteestä. Tämä tuntuu omaan kliiniseen kokemukseenkin sopivalta: kurkussa tuotettu R on usein vaikea siirtää kielenkärki täryksi koska malli on niin vahva. Samoin interdentaalinen S lipsahtaa lapsen puheeseen todella helposti, vaikka lapsi olisi oppinut jo oikean tuottomallin.

 

Ps. Oletko ammattilainen, joka haluaisit tulle kielijänteeseen erikoistuneiden ammattilaisten listalle. Ilmoita itsesi Äännekoulun puheterapeutille Reetta Baldinille, lisätään sinut mukaan: [email protected]

Lista löytyy täältä: https://www.aannekoulu.fi/blogi/kirean-kielijanteen-asiantuntijat/

Jätä kommentti