Lukijan kysymys: Milloin leuan hallinnan harjoittelu riittää?

Sain seikkaperäisen lukijakysymyksen:

Asiakkaani (5 v poika) kanssa harjoittelimme aiemmin tuubeilla, silloin hänellä tuli herkästi leuan sivuliikettä jo keltaisesta tuubista lähtien (punaisella ei), joten harjoittelimme bilateraalisesti. Tuubiharjoittelu ei kerta kaikkiaan enää sitten häntä motivoinut ja hän sai myös orakojeen, josta oli paljon hyötyä. Jätimme tuubit tauolle ja olemme treenanneet kielen liikkeitä ja kielen/leuan eriyttämistä, ja hän pystyy jo hammasvalliäänteitä /d, n, l/ tuottamaan tavudrilleissä ja sanoissa varsin eriytyneesti, välillä sormi on hampaiden välissä apuna. Spontaanipuheessa näkyy ajoittain leuan liikkeitä sivusuunnassa, tämän vuoksi ajattelin että testaan tuubeilla tilanteen uudelleen. No, yhtä lailla sivuliikettä tulee yhä herkästi tuubeilla. Mutta siis; tavu/sanaharjoitukset sujuvat jo hyvin ja jopa lauseharjoitukset sujuvat eriytyneesti. Olen miettinyt, pitääkö leualle vielä tehdä jotain.

 

Kuva täältä: Fun and function.com

Onko chewytubesta hyötyä leuan sivuttaisliikkeen korjaamisessa?

Chewytube harjoittelussa harjoitellaan leuan ylös alas -liikettä pureskeluympäristössä. Leuka lähtee herkästi sivuttaisliikkeeseen. Onhan ihan normaalia, että lapsi lähtee hakemaan “rotatoivaa” pureskelua, mikä on ihan luonnollinen tapa lapselle purra ruokaa.

Kaikissa “ei-puheeseen-perustuvassa” oraalimotorisessa harjoittelussa täytyy siis todella miettiä, mitä on hakemassa tältä harjoittelulta. Jos lapsi osaa sanoa sanoja joissa liikutellaan leukaa ylös alaisin, ajattelisin että on parempi harjoitella silloin niitä sanoja kuin pureskelua.

Jos taas lapsi ei osaa yhtään vielä liikuttaa leukaa ylös alas vaan yrittää puhua pääasiallisesti suu kiinni tai repsottaen auki, chewy tube voi auttaa lasta hahmottamaan suun ylös alas liikettä. Silloin on hyvä myös tarkistaa, että leuka todella liikkuu ylös alas, eikä rotatoi.

Pienenä poikkeuksena tässä tulevat lapset, joilla on vaikeaa hypotoniaa tai esim. CP-vamma. Heillä pelkkä oraalimotoriikan harjoittelu ja lihasten vahvistaminen yleensä selkeyttävät puhetta (ks. esim. tämä blogijuttu)

Lue lisää: Lukijan kysymys: Miten saadaan leuka pysymään paikallaan?

Mutta miksi leuka liikkuu sivulle ja mitä tehdä?

Olen todennut, että leuka liikkuu sivulle usein siitä syystä, että lapsi yrittää kompensoida sillä jotain toista liikettä. Hän ehkä yrittää erottaa vokaaleita paremmin puheessaan liikuttamalla leukaa sivuttain. Jos asia on näin, kannattaa tarkistaa osaako lapsi todella liikuttaa huuliota silloin kun hän pyrkii tuottamaan vokaaleita.

Jos huomaatkin, että lapsi puhuessa ei juurikaan pyöristä huuliota tai vie sitä leveäksi, niin harjoittele sitä. Se todennäköisesti auttaa leuan sivuttaisliikkeeseen.

Jos huulet liikkuvat ihan hyvin ilman leuan myötäliikettä, jatka sitten kielenkärkiäänteisiin ja pitkimpiin puhunnoksiin. Chewytubeharjoittelulla et todennäköisesti saavuta mitään, mitä et puheella saisi aikaiseksi.

>>Osallistu puhemotoriikan perusteet kurssille, jossa näet useita kymmeniä harjoituksia, jotka vakauttavat leukaa<<

3 kommenttia artikkeliin ”Lukijan kysymys: Milloin leuan hallinnan harjoittelu riittää?”

  1. Moikka,
    Jäin miettimään että silloin kun oikeasti halutaan harjoitella pureskelutaitoja ja lapsi lähtisi rotatorisesti pureskelemaan tuubia niin eikä se olekaan huono:)?

    Vastaa
    • No juuri näin Tuuli, sehän on ihan normaali tapa purra. Yleensä näillä lapsilla jotka eivät osaa purra on se ongelma, että he jäystävät tuubia tai eivät osaa liikuttaa ylös alas. Chewy tuben avulla voi auttaa hahmottamaan sitä liikettä ylös alas, ja rytmisesti. Silloin kannattaa vielä puuttua mielestäni sivuttaisliikkeeseen ettei se mene sellaiseen sivuttain hampaiden hankaamiseen. Kun onnistuu, kannattaa ryhtyä siirtymään ruokaan, jolla hiotaan se rotatoiva liike loppuun. Toivottavasti sait kiinni, mitä ajattelin. ? T. Katja

      Vastaa

Jätä kommentti