Lukijan kysymys: Terapeutin must-have materiaalit!

Postilaatikkooni kilahti hieno kysymys:

“Haluaisin konkreettisia terapiavinkkejä, lempiharjoituksia joihin palaat uudestaan ja uudestaan, ”must-have” pelit ja materiaalit puheterapeutin työkalupakkiin!”

Kaikilla on varmasti omia lempimatskuja, mutta tätä vastausta varten tein pienen tutkimusmatkan siihen, mitä meillä Äännekoulussa käytetään eniten. Meillä on terapeuttien käytössä kirjastoapplikaatio, mistä he voivat hakea pelejä ja leluja. Kaikki materiaalit lainataan omalla kirjastokortilla. Näin matskut ei mene hukkaan ja samalla saadaan hyvää dataa siitä, millaisista leluista ja peleistä on kaikista eniten hyötyä.

Tässä siis top 10 eniten lainatut meidän puheterapiamateriaalit.

Materiaalien videoesittelyt löydät Äännekoulun Instasta!

1. Kolikkopossu

Kolikkopossu on aivan loistava toistoja tuottava lelu. Possun sisälle laitetetaan kolikoita. Voi käyttää moneen tarkoitukseen:

  • “Anna” sanan harjoitteluun
  • Toistojen palkinnoksi
  • Kuvanvaihdon opetteluun

2_642433-2837x4000.webp

2. Puput piilossa kansio

Puput piilossa kansioon laitetaan ensin puput ja pupujen päälle sanakortteja – esimerkiksi Pupupuu materiaalin kortit menevät kansioon hyvin. Kumpikin ryhtyy etsimään oman värisiä pupuja! Lopuksi usein siivoan puput pussiin sanoilla “pupu hyppää” “pupu” tai “hyppy”, jolla saan lisää toistoja pyöreistä vokaaleista

450410_PuputPiilossa_v1+copy.jpg

3. Pop-up Pirate

Pop-up piratessa laitetaan miekkoja merirosvon ympärillä olevaan tynnyriin. Ja sitten kun niitä on tarpeeksi niin merirosvo pomppaa ylös. Toimii aivan loistavasti toistojen motivaattorina: aina kun teet toiston, saat laittaa miekan!

i26163632w2000h2000.webp

4. Värikäs taskunoppa

Taskunopan taskuun voi laittaa erilaisia tehtäviä kuvina. Heitetään noppaa ja tehdään nopan osoittama tehtävä. Nerokasta!

vaerikaes_taskunoppa.webp

5. Junior alias

Toimii todella monenlaiseen tekemiseen. Alunperinhän tämä on sananselityspeli, mutta aliaksen kortteja voi käyttää paljon muutenkin: yläkäsitelajitteluun, sanavaraston laajentamiseen…

2_444974-1480x1544.webp

6. Arvaa kuka -peli

Muistan tämän pelin jo omalta kouluajalta, ja että tykkäsin siitä hirmuisesti. Niin tykkäävät selkeästi meidän Äännekoulun puheterapeutitkin ja asiakkaat. Käy monenlaiseen harjoitteluun: ruumiinosien nimeämiseen, vaatteiden nimeämiseen, kysymysten harjoitteluun… Meillä on tähän tueksi tehty toimintataulu, jota voi käyttää harjoittelun tukena.

attachment.jpeg

7. Suujumppa-kamoja

Joitain suujumppakamoja on hyvä olla omassa työkalupakissa. Meidän puheterapeutit käyttävät eniten näitä:

  • Punainen chewytube puremistaitojen harjoitteluun
  • Nallepullo juomisen ja pillillä imemisen treenaamiseen
  • Z-vibe kasvovibra kasvojen alueen aktivoimiseen
  • Myotape huuliosulun treenaamiseen
  • Suuhygieniatikku (engl. toothette) suun sisäosien sensoriseen stimulaatioon ja alkuvaiheessa pureskelun opetteluun.

attachment.jpeg

8. Äänipalapeli

Toimii monenlaisena harjoitusvälineenä. Ihan alussa pienten autististen lasten kanssa  tämä toimii hyvin vuorovaikutuksen herättelyssä. Äänipalapelin ääniä voi matkia, ja palapelin osia voi pyytää kuvin, sanoin… Hyvistä toistoista voi palkita sillä, että saa laittaa palapelin palan paikalleen. Hox! Kannattaa ottaa versio, jonka saa pois päältä ?

attachment.jpeg

9. Etanaralli

Hauska peli, jossa etanat kulkevat pitkin magneettisen laatikkon sivuja ja pelilautaa. Toimii hyvin toistojen saamisessa, erityisesti lapset innostuvat usein siitä kun etanat kulkevat laatikkoa pitkin, eikä vain pelilaudalla.

main_095026_01.webp

10. Kynä ja paperia

Kynällä ja paperilla voit tuottaa vaikka koko terapiakerran, jos kaikki muut tavarat jäivät kotieteiseen… (tunnustan, näin on joskus käynyt!). Paperiin voi tehdä terapiasuunnitelman, keksiä improvisoidun pelin, tehdä kuvia kuvanvaihtoa varten… vaihtoehdot ovat rajattomat.

Äännekoulun instasta löydät videosarjan, jossa esittelen nämä pelit ihan konkreettisesti, tulehan seuraamaan meitä!

https://www.instagram.com/aannekoulu/

Yksi kommentti artikkeliin ”Lukijan kysymys: Terapeutin must-have materiaalit!”

Jätä kommentti